Jobbet som projektledare

Presterar du bra med frihet under ansvar och är en bra människokännare som drivs av att arbeta i grupp, då kan projektledare vara en passande roll för dig. Ted Edin är projektledare på Bruske Måleri och berättar mer om vad yrkesrollen innebär. 
Ted Edin

Vad innebär yrket som projektledare?

Att vara projektledare innebär att vara spindeln i nätet, det är vi som bär det stora ansvaret för projektet och drar i alla trådar för att projektet ska gå ihop i slutändan. 

Hur ser en vanlig arbetsdag som projektledare ut?

Det är svårt att avgöra hur en vanlig dag ser ut. Efter ett telefonsamtal kan ett helt upplägg förändras. Man kan alltid planera men på grund av det oförutsägbara är det svårt att beskriva hur en vanlig dag som projektledare ser ut. En lugnare dag består mycket av det administrativa arbetet, medan en hektisk dag består av projekt och att man är ute bland folk. 

Vad är mest givande med yrket som projektledare?

Det är belöningen att ta hem projektet från start till slut och att få äga projektet. Att få se helheten, processen och framför allt att arbeta som ett lag tillsammans. Jag skulle säga att det definitivt kan ses som en lagsport.

Hur hittade du till yrket som projektledare?

I gymnasiet gick jag samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi. Därefter började jag som målare och gick en traditionell utbildning som lärling. Efter att ha utbildat mig som målare startade jag ett eget företag och idag är jag projektledare hos Bruske Måleri. Oftast rekryterar företag internt och därmed var det viktigt att ha målaryrket som bakgrund. Det ger mig en bättre förståelse för de arbete som mina kollegor utför, men även en övergripande förståelse för branschen såklart. I dagsläget finns det även utbildningar till att bli projektledare, då blir man extra anpassad för yrket och mer attraktiv för rekryterarna. 

Vem skulle du rekommendera till yrket som projektledare?

Alla människor som gillar mycket frihet under ansvar, men även de som tycker om att interagera med nya människor och är duktiga på att föra sig socialt. Det gäller i många fall att vara en kameleont med många olika roller, det handlar helt enkelt om hur man anpassar sig till olika individer i branschen.