18 okt. 2022

Layer Group når en ny milstolpe och etablerar sig i Finland med förvärvet av Kaukomaalaus Oy, ett av landets största måleribolag. Nu blir vi en nordisk koncern!

Sedan starten 2020 har Layer Group expanderat kraftigt på den svenska ytskiktsmarknaden och består idag av över 50 bolag. Vi har löpande utvärderat andra nordiska marknader och med Kaukomaalaus Oy hittat ett väldigt fint bolag. De har en ledning som delar vår entreprenörsanda och ambition, och blir en utmärkt start för vår satsning i Finland. Med Kaukomaalaus Oy, som är etablerade över en stor del av Finland, får vi en bra grund att bygga vidare från och ett starkt team med mycket kunnande om den finska marknaden.

För Layer Group är förvärvet av Kaukomaalaus Oy och etableringen i Finland en milstolpe, och ett startskott för en satsning utanför Sveriges gränser. Med Kaukomaalaus i gruppen får vi redan från början ett starkt fäste på den finska marknaden och vi har ambitionen att knyta andra framgångsrika entreprenörer i Finland till vår koncern för att bli marknadsledande på längre sikt.

Kaukomaalaus Oy grundades 1981 av Kauko Turunen, som under sin tid som vd skapat ett välrenommerat och professionellt bolag med ett brett tjänsteutbud. Med huvudkontor i Seinäjoki och närvaro i sju finska regioner erbjuder bolaget, tillsammans med sina 250 medarbetare, målning, putsning, fasadrenoveringar och andra ytskiktstjänster. Sjukhus, skolor, förskolor, lägenheter och kommersiella fastigheter utgör en stor del av Kaukomaalaus Oy kundsegment och några namnkunniga kunder är till exempel SKANSKA och YIT. Med en omsättning på 20 miljoner euro är Kaukomaalaus Oy idag ett av Finlands största måleribolag.

Kauko Turunen har haft, och kommer fortsätta att ha en central roll i Kaukomaalaus Oy när han nu lämnar över vd-positionen och blir senior advisor. I denna roll kommer han fungera som ett stort stöd till den nya vd:n Jari Mikkonen. Jari Mikkonen har med sina 17 års erfarenheter i bolaget ett stort förtroende från medarbetare, kunder och hela organisationen och tillsammans med Kauko Turunen och alla medarbetare i Kaukomaalaus får vi ett bra team för Layer Groups satsning i Finland.

-Vi är otroligt stolta över att Kaukomaalaus Oy väljer att ansluta till Layer Group och att säljarna vill utveckla den finska ytskiktsmarknaden tillsammans med oss, och även blir delägare i Layer Group som en del av affären! Kauko Turunen och Kaukomaalaus-teamet har skapat ett stabilt och mycket fint bolag och vi gläds åt att Jari Mikkonen, med sin erfarenhet och förtroende i bolaget, nu tar vid som vd. Detta skapar en sömlös övergång för organisationen, samtidigt som vi får ett mervärde i att Kauko Turunen fortsätter i bolaget som mentor och rådgivare. Vi ser stora potential i Finland, och tillsammans med Kaukomaalaus har vi bäddat för en bra start, säger John Strand, vd och koncernchef Layer Group.       

-Vi är glada över att få vara det första finska bolaget som ansluter till Layer Group. Med en kunnig och engagerad personal, pålitliga samarbetspartner och skandinavisk "know-how" kan vi utveckla och växa vår verksamhet även i framtiden och garantera att "bakom kvalitet står dess utförare", som vårt motto lyder, säger Kauko Turunen, grundare Kaukomaalaus Oy.


John Strand

John Strand
Vd och koncernchef
070-233 07 69
john.strand@layergroup.se

Layer Group är Sveriges största företagsgrupp inom ytskiktstjänster och består av lokalt ledande företag med drivna entreprenörer och starka varumärken. Gruppen bildades i maj 2020 och är en rikstäckande aktör som kan erbjuda både större och mindre kunder konkurrenskraftiga tjänster inom främst måleri, golv, plattsättning och industrifärg.

Layer Group har idag cirka 1 600 medarbetare och omsätter 2,2 mdkr med närvaro i hela Sverige, från Trelleborg i söder till Piteå i norr, samt i stora delar av Finland. Layer Group ägs av entreprenörer samt de nordiska investmentbolagen Litorina och Bragnum Invest, som tillsammans är största ägare. Litorina och Bragnum är investmentbolag som investerar i mindre och medelstora bolag i Norden för att genom tillväxt, lönsamhetsförbättring och ökad professionalism utveckla dem till ledande inom sin bransch tillsammans med ledningen.