6 okt. 2023

Minno Baarman: Målar sin bana genom branschen

Minno Baarman är en av få kvinnor i sin yrkeskategori som är fyllda 60 år och med en arbetslivserfarenhet på 35 år i branschen, har hon stundtals bemötts av fördomar. Det är inte ovanligt att kunder och privatpersoner förvånat uttryckt “En kvinnlig målare, det har jag då aldrig sett”.

Minno Baarman

Hennes passion och engagemang för målaryrket har däremot alltid varit starkare än några förutfattade meningar. Vid 21 års ålder påbörjade Minno sin karriär inom målarbranschen vid Helsingfors Målaryrkesskola i Finland, en av tre yrkesskolor som drivs av målarmästarföreningen.

- Det var helt en slump att jag kom in på Målaryrkesskolan, jag ville ursprungligen bli arbetsterapeut men efter andra året jag sökte in och blev nekad blev jag tipsad av min syster att utbilda mig till målare.

Efter en treårig avslutad skolgång var Minno en klassificerad utlärd målare och sökte sig till Sverige för arbetstillfällen. Initialt arbetade Minno gentemot stora företagskunder men kände efter en tids arbete att hon inte till fullo kunde nyttja sin yrkeskompetens. Minno började på Bruske Måleri, dotterbolag till Layer Group, för att arbeta gentemot lägenhetsrenoveringar, där existerade en större variation på arbetet och det gav större utrymme för Minnos yrkeskompetens. På Bruske Måleri har Minno nu jobbat i drygt 20 år och stortrivs.

- Det som jag har uppskattat absolut mest genom åren är friheten under ansvar, jag gör mitt jobb, sköter mitt mot kunden och ser till att både arbetsbeställaren och hyresgästerna blir nöjda. 

Minno har under sin arbetslivserfarenhet inom målarbranschen stundtals bemötts av fördomar gällande hennes kompentens. Däremot har hon sällan behövt försvara sig gentemot kollegor eller chefer; istället har hon fått visa vad hon går för, precis som sina manliga motsvarigheter. Många
gånger är det privatpersoner som uttryckt sina tvivel kring Minnos val att arbeta som målare. De har ifrågasatt hur en kvinna kan trivas med det emellanåt fysiskt krävande yrket.

- Visst trivs jag med mitt jobb och hade jag inte gjort det så får jag hoppas på att jag hade haft vett att sluta, tänk vad hemskt att gå upp halv sex på morgonen varje dag och släpa sig till jobbet.

Minno Baarman har målat sin bana inom branschen där hennes passion och engagemang för det finstilta arbetet har lett henne till där hon är idag. Hon rekommenderar fler kvinnor till branschen.

- Tungt och slitsamt kan det ju vara, men jag kan inte annat än att rekommendera det! 


 

Kontakt:
Mikael Holmgren

VD, Bruske Måleri
mikael.holmgren@bruskes.se

Om Bruske Måleri
Bruske Måleri, dotterbolag till Layer Group, är både ett traditionellt måleribolag och ett modernt serviceföretag i Stockholm. I över 80 år har vi månat om våra samarbetspartners. Tyngdpunkten i vår verksamhet har legat på långa ramavtal med allmännyttan, stora privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar.